照亮黑暗前路 導盲「八顆星」登場!

照亮黑暗前路 導盲「八顆星」登場!

SHARE

繼四千金、五小福之後,港產導盲犬又有新血加入啦!雖然這次「八顆星」的毛色全是黑漆漆的,但相信這八隻導盲寶寶終有一天能夠成為視障的人士的眼睛,照亮他們的前路,在黑暗的世界中帶來希望之光呢!

八隻B似老豆

Calla:「話個秘密比大家知,我在七月底剛做左媽媽啦! 仲記得7月28日,一個滿天星星o既凌晨,我一路Keep住腹如輪轉,過咗幾個鐘,八隻寶貝終於呱呱落地。嘩!一共有五隻囡囡,同埋三隻囝囝呀!」

但仔細一看,Calla好像發現了有甚麼地方不對勁的……

「哎呀……點解八隻全部黑漆漆?! 我明明喺黃色喎, 唔喺掛?真喺一隻黃色都冇,竟然全部都似爸爸Fraser?唉, 真喺太過份喇,岩岩生完就要受咁o既刺激。不過見到佢地個個都肥肥黑黑,身體都算健健康康,都算喺有番啲安慰啦, 喺黃喺黑都無所謂啦!」

視障爸媽的光明

「八位寶貝,由呢一刻開始,你哋就叫做『八顆星星』啦!雖然你哋毛色全黑,但我期望將來你哋可以為視障爸媽帶來光明,就好似星星一樣,劃破漆黑夜空,綻放璀燦奪目光芒,你哋永遠喺我既心肝寶貝,等你地長大之後,每一個都要好似其他導盲犬咁,發光發亮啊!」

導盲BB集合 !

螢幕快照 2016-09-30 上午11.27.52

小紅: 「各位哥哥姐姐,我係八顆星中的大家姐~第三代小紅呀!以後多多指教!」

螢幕快照 2016-09-30 上午11.28.13

小紫:「大家好,我係星之紫——八顆星中的六妹~ 小紫。在八兄弟姐妹中,我對外界事物最好奇的一個。我急不及待想看看媽咪和其他兄弟的模樣,所以,我係第一個開眼看世界的! 我感到很自豪!」

「八顆星」另外三位囡囡出場……

螢幕快照 2016-09-30 上午11.37.01

二家姐小橙  特點: 精靈活潑

五家姐小藍  特點:有點害羞、內向

八妹小粉紅  特點:貪睡, 最愛睡覺

螢幕快照 2016-09-30 上午11.37.15

最後壓軸出場的就是男生代表,「星之三子」了!

三哥小黃(中)四哥小綠(左),七弟小白(右) 

特點:全部都是貪睡乖巧的小伙子!

螢幕快照 2016-09-30 上午11.38.47

香港導盲犬服務中心資料

成立:2012年1月11日

宗旨:把導盲犬服務植根香港

國際認可:2013年8月27日獲得國際導盲犬聯盟(IGDF)的確認,已正式被接納為申請人階段,成為香港首間獲得此國際性權威組織資歷的導盲犬機構。

2014年5月20日榮獲國際導盲犬聯盟( I G D F )頒發兩年一度DerekFree manScholarship,可派員前往「GuideDogVictoria」學習導盲犬人工授孕及其他繁殖技術。

成功訓練導盲犬數目:8隻

現有幼犬及種犬數目:25隻

Facebook:HKSEDS/HKSEDPUPPY

Youtube:HKSEDS

LEAVE A REPLY