【星寵專訪系列】因狗得愛-伍允龍PHILIP

【星寵專訪系列】因狗得愛-伍允龍PHILIP

SHARE

螢幕快照 2017-04-05 下午02.24.40

第二隻狗天生耳聾

自養寵物的第一日開始,每個主人都知道總有一天會離別,但也正因如此,才更叫人珍惜彼此相處的時間。正如Philip所養的的第二隻狗Chissy,抱回家後才赫然發現牠的耳朵天生聽不見,但這沒有成為遺棄的藉口,反令Philip 一家更悉心照顧直到終老。「即使嚟香港發展之後,我一有時間都會番芝加哥探佢同埋屋企人。但後來因為Chissy年紀老邁,身體開始出現毛病,直到五年前,家人突然打嚟話佢病危。」他一聽見即趕赴家鄉,當時Chissy一直撐著虛弱的身體,成功等到Philip回家見最後一面,然後翌日在一家人的陪伴下安祥逝去。

螢幕快照 2017-04-05 下午02.30.33

愛寵物要及時

縱然每次離別都非常傷痛,但這不代表從此要拒絕去愛,Philip說更要愛得及時。「養寵物令我得著好大, 就好似多咗個伴、多咗個朋友,開心唔開心都有佢喺身邊陪住。」不過,他說現時打算將全副心機放在Emme身上,暫未打算再添另一隻。

LEAVE A REPLY