【星寵專訪系列】因狗得愛-伍允龍PHILIP

【星寵專訪系列】因狗得愛-伍允龍PHILIP

SHARE

螢幕快照 2017-04-05 下午02.26.41

螢幕快照 2017-04-05 下午02.25.21

螢幕快照 2017-04-05 下午02.26.03

曾帶愛犬拍劇 泰婆錫到燶

Philip又笑稱自己拍劇時都會帶牠一起上班,「拍《城寨英雄》果陣秋姐(元秋)最錫喺佢,每次見面都會抱起佢嚟玩,唔捨得放手,簡直錫到佢燶。」雖然他和Emme可謂「打風都打唔甩」,但奈何有時要出埠工作,只好交給安志杰照顧,「有次試過去成兩、三個月,不過我要求安生每日至少影一張Emme嘅相俾我㗎!得閒仲會幫我開Skype,俾我同佢見吓面,如果太耐唔見佢我會心掛掛。」

螢幕快照 2017-04-05 下午02.29.24

最後的吠叫聲

Philip如此喜歡狗,或許與他的童年經歷有關。十三歲那年,一隻名為Mini的松鼠狗走進了他的生活,從初中到大學,從男孩到男人,他們可謂「由細玩到大」,每天回家後總有吠叫聲熱情迎接。十年寒暑,Mini都像家人陪伴自己成長,開心、難過都有牠在旁。因為牠,狗在Philip心目中佔了一個很重要的位置。

可惜好景不常,Mini因年紀大患上心臟病,身體日漸變差。「我記得果日我參加緊學校啲比賽,但我完全專心唔到,因為Mini病情好反覆,而且果晚我要負責帶佢去覆診……」比賽一完,他立即飛奔回家,但當他踏進家門, 空氣卻頓時凝住––他再也聽不見任何的吠叫聲, 「果次經歷到依家仲好深刻,因為呢件喺我人生最唔開心嘅事之一。養寵物最難過嘅往往係面對生離死別,好痛苦。不過我仍然好感謝Mini。」




LEAVE A REPLY